25 Şubat 2018 Pazar

ÇORUM MERKEZ TÜM YOKUŞLAR TURU!

Kış aylarında dışarıda antrenman yapmak çok zor olur. Evin içinde antrenman yapmak için de trainer ya da roller sahibi olmak gerekiyor. Trainer ve roller fiyatları el yaktığı için genellikle pek çok bisikletçide bunlardan bulunmuyor. Bende de yok bunlardan. Çoğu amatör bisikletçi kış aylarında formunu kaybetmemek için antrenman yapmanın değişik yollarını arar. Ben de aradım bu yolları. Kendimce bir çözüm de buldum sayılır. 

Beni soğuk havada çok fazla dışarıda kalmaya zorlamayacak ama bu arada yoğun bir efor sarf ettirecek kısa ama etkili turlar yaparak soğuk havanın etkisinden kaçınabileceğim birkaç rota yaptım kendime. Bunların her biri en fazla 15 kilometre mesafede ve içinde 1-2 km'lik en az yüzde 5 eğimli tırmanmalar bulunan rotalardı. Fazla zaman harcamadan hemen evimden çıkıp ulaşabileceğim noktalarda bulunan yokuşları listeledim. Kış boyunca birkaç günde bir ya da iki yokuşa tırmandım. Bu yokuşların hepsine Strava'dan segment attım. İstedim ki bu tırmanma rotalarını Strava kullanan herkes görsün. Hani olmaz ama olur da Çorum'a bisikletinizle gelirseniz, bir başkasının rehberliği olmadan da bu tırmanma rotalarına Strava'nın "Segment Explorer" sekmesinden ulaşabilirsiniz.  

Yokuş çıkmayı seviyorum. Hoşuma da gidiyor dik yokuşlara tırmanmak. Kış boyu bu şehir merkezine yakın yokuşlara tırmanıp dururken düşündüm ki bu yokuşların tamamına bir günde çıkıp insem nasıl olur acaba? İlk hesaplamamda 2500+ tırmanma ile 150 kilometrelik bir rotayı aynı gün içinde tamamlamak bana pek mümkün gelmedi. Daha sonra bunu nasıl gerçekleştirebileceğimi araştırdım. Çoğu Bisikletforum'da yazan uzun mesafelerde yüksek tırmanmalar yapan bisikletçilerin deneyimlerini okudum. Onlardan faydalandım. 40-45 yaşındaki abilerimiz bunu başarabiliyorsa 30 yaşında bir "genç" olarak ben de başarabilirim diye düşündüm. Evet, kolay olmayacaktı. Bunu kabul ediyordum. Ama imkânsız da değildi yapmak istediğim şey. 

Çorum'da oturuyorum. Karadeniz'e yakın bir İç Anadolu şehri olan Çorum'da zorlayıcı tırmanmaların olmayacağını düşünebilirsiniz. Hele bir de lisede coğrafya dersini dinleyen öğrencilerdenseniz "dümdüz" İç Anadolu'da 2500+ tırmanmalı bir rotayı oluşturmanın mümkün olmadığını söyleyeceksiniz bana, biliyorum. İtiraf ediyorum, ben de ilkin şehir merkezinden 10 km bile uzaklaşmadan böyle bir rotanın yapılamayacağını düşündüm. Yani ben de bu rotayı yapana kadar öyle düşünüyordum. Maalesef gerçek öyle değilmiş. Coğrafyacılar külliyen yalan söylüyor dostlar!!!!

Bu yazıda kısaca bu yokuşları tanıtacağım. Umarım ki diğer şehirlerdeki bisikletçi dostlarımıza örnek olur bu çalışmam. Ve onlar da kendi şehirlerine ait böyle bir tur rotası yaparlar. Biz de onların şehirlerine gittiğimizde canımız şöyle ağız tadıyla birkaç yokuş çıkmak istediğinde o arkadaşların listelediği "tüm yokuşlar" içerisinden kendi performansımıza uygun olanlarını seçip tırmanırız. Ayrıca ileride profesyonel pelotonda yokuşçu olmayı düşünen gençler de bu rotalardan yararlanarak, bu dehşetli yokuşlarda antrenmanlar yapıp kendilerini geliştirirler. 

Bu yokuşların tamamı Çorum şehir merkezine en fazla 15 kilometre mesafede olduğu için tura Çorum Merkez Tüm Rampalar Turu adını uygun buldum. Tabii ki Çorum'da merkeze uzak noktalarda daha uzun ve dik yokuşlar var. Birkaçı HC düzeyinde olan bu yokuşları ilerleyen süreçlerde yapacağımız turlarda sizlere tanıtacağım. 

1. MEÇHUL ASKER YOKUŞLARI (4 tane)

Burası başlı başına bir tek günlük yokuş antrenmanı içeriyor. Meçhul Asker'deki tüm yokuşları çıktığınızda toplam irtifa kazancı açısından 800-900 metre arasında bir rakam ortaya çıkıyor. Meçhul Asker Yokuşları'nın genelinin asfalt kalitesi de oldukça iyi.
A. Çomarbaşı Köyü Yolu Climb

Tüm Rampalar turumuzun en uzun yokuşu burası. Uzun olmasına rağmen ortalaması kısa bir bölüm haricinde %4'ün üzerine çıkmıyor. Bu yokuş sizlere 10 kilometrelik aralıksız bir tırmanma vaat ediyor. Strava'da aralıklarla farklı segmentler halinde yer alıyor ama en uzun bölümü Çomarbaşı Köyü Yolu Climb adıyla listelendiği için (Segmenti ben atmadım.) bu adı kullanmayı tercih ettim.

Sıcak asfalt üzerinde tırmanacaksınız. Yolu çok iyi bir durumda.

B. Çorum Samsun Yolu Climb

Samsun tarafından Çorum'a doğru gelirken çıkılan bir yokuş burası. Kuşsaray Köyü ayrımından başlayarak Meçhul Asker Geçidi'ne kadar olan bölüm. Ortalaması düşük ama bazı yerleri %10'a yakın eğimler içeriyor. Yerel halk burası için Kaymakçı Yokuşu adını kullanıyor. Eskiden Samsun-Ankara arasında yük taşıyan tır ve kamyon şoförleri bu yokuşu sağ salim çıktıktan sonra Samsun'a 150 kilometrelik bir mesafe daha olmasına rağmen "Samsun'a vardık." derlermiş.

Yerel halkın verdiği isme de atıfta bulunarak konuşmak gerekirse "kaymak gibi" bir asfaltı var.

C. Atçalı Yokuşu 

Çorum'dan Samsun istikametine giderken Hasan Zahir Et Lokantası'na gelmeden Atçalı Köyü sapağı var. Oradan sağa dönerseniz Atçalı köyüne doğru giden ortalaması %8 olan bir yokuş karşınıza çıkacak. Turun en sert yokuşlarından biridir bu. Bazı bölümleri eklemlerden ses getirecek oranda dik. Kısa ama etkili bir yokuş. Severim kendisini!

Bir bölümünde yol bozuk. Bir bölümüne yeni mıcır asfalt yapıldı. Asfalttan kopan mıcırlar sıkıntı yaratabilir. Bu yüzden özellikle inerken kendinizi aksiyona fazla kaptırmamanızı tavsiye ediyorum. 

D. Çomarbaşı Yokuşu

Meçhul Asker Yokuşları arasında çıkmaktan sadistçe bir zevk aldığım bölüm işte burası. Döne döne çıkılan, ara ara dehşetengiz dik bölümleri içeren bir yokuş. Ortalamasına aldanmayın. Gözeneklerden ter fışkırtan bir yokuştur. Çorum'da "Ben bisikletçiyim." diyeni bu rampaya götürüyorum. Ayak koymadan çıkabiliyorsa bisikletçidir diyorum, çıkamıyorsa bisikletçi olduğuna yönelik söylemini pek sallamıyorum. 

Kaliteli bir mıcır asfaltı var. Döne döne çıkılan çok tatlı iki dönüşe sahip.

2. BÜGET YOKUŞU

Nam-ı diğer "Hunharca Gülen Dayıların Rampası!" Çorum Barajı'na giden yoldan ayrıldıktan sonraki kısmı klasik yokuşçuların sevdiği döne döne çıkılan yokuşlarla bezenmiş. Tek eksiği döne döne çıkarken sizi her dönüşte karşılaması gereken güzel bir orman manzarası. Onun dışında çıkması zevkli, kısa ama sert eğimli bir bölümü var. Fazla zorlanmak istemediğiniz antrenmanlarınızda bu yokuşu çıkabilirsiniz. Tatlı bir eğimi var, şehre çok yakın ve zevkli bir yokuş. Tabii ki hunharca gülen dayılar olmayınca!!! Bu kısmı anlayan anlamıştır kanımca.

Yer yer bozuk bölümleri olmasına rağmen asfalt kalitesi iyi sayılır.  

3. TED YOKUŞU

Binevler kavşağından Ted Koleji'ne tırmanan yokuş burası. Buhara tarafının en dik yokuşu. Büget Yokuşu'ndan sonra o bölgedeki en dik rampa. Aslında teorik olarak aynı noktaya farklı istikametlerden tırmanılıyor diyelim. Ama burası Büget yokuşuna göre daha kısa ve diktir.

Yol mıcır asfalt, yer yer bozulmuş durumda. 

4. AYARIK BAĞLARI YOKUŞU

İlk iki turda olmayan, yeni yapacağımız tüm yokuşlar turuna eklenen ilginç bir yokuş bu. Yeni keşfettiğim yokuşlardan biri bu. Kısa ama çok etkili ve dik bir yokuş. Ortalama eğimine aldanmamak gerekiyor. Bu turun gizli şeytanı bu yokuştur. Diğer rampalar uzunlukları ve ortalama eğimleri ile zorlayıcı olurken bu rampa yolun nitelikleri bakımından zorlayıcı oluyor.

Oldukça bozuk bir mıcır asfaltı var. Arka tekeri bozuk mıcıra tutturmak için özel gayret harcamak gerekecek.

5. AKKENT - TOKİ YOKUŞLARI (3 tane)

Çorum'un en yüksek ortalama eğimlere sahip yokuşları Akkent yokuşlarıdır. Kısa ama yüzde 10 ya da ona yakın ortalama eğimleri ile Akkent Yokuşları başlı başına tek günlük bir antrenman rotası olarak da değerlendirilebilir. 

a. Akkent 1. Cadde Yokuşu 

Akkent rotasının ikinci en zor yokuşu. Aralıksız 1 kilometrelik düz bir yokuş. Soluklanma şansınızın hiç olmadığı bir rampa. Başından sonuna kadar seleden kalkarak çıkılır genelde. Bu fani kulunuz gibi selede oturarak çıkanlar da var tabii. Ama siz yine de vücut ağırlığınızdan yararlanarak çıkın derim. 

Yokuşun giriş kısmında yol bozuk. Gerisi sıcak asfalt. Çift şeritli bir yol. Tek tük hafriyat kamyonu trafiği var. Dikkat edilmeli.

b. Akkent 4. Sokak Yokuşu

Tartışmasız bir biçimde Akkent rotasının en zor yokuşu bu. Ortalama eğim %10. Bu eğim anlık küçük değişimler dışında bir kilometre boyunca devam ediyor. Kemiklerden ses çıkarmayı bir yana bırakalım, ilk çıkışınızda kemik kırmamak için bisikletten inebilirsiniz bile. Bu fani kulunuza bu yokuşu oturarak çıkmak henüz nasip olmadı. Sizlere olur inşallah. Fazla söze gerek yok, çıkınca göreceksiniz zaten ne menem bir yokuş olduğunu.

Yol çok dik. Sıcak asfalt. Klasik mahalle içi trafiği dışında herhangi bir sorun yaşamazsınız. 

c. Akkent 5. Cadde Yokuşu

Akkent rotasının üçüncü en zor yokuşu burası. İktisat fakültesinin girişine kadar olan bölüm çok dik. Oradan sonra en fazla 25 metrelik bir sokuklanma imkânınız olacak; fakat ondan sonraki kısmı kemik titreten bir diklikle bir beş yüz metre daha devam edecek. Bu fani kulunuz 46×16 single speed ile bu yokuşun ilk kısmını yolda S çizerek hiç durmadan çıkmayı başarabilmiştir. Ara sıra bununla övünürüm de. Ama en iyisi siz pek sallamayın bu söylemleri!

Yolun durumu çok iyi. Mahalle içi trafiği dışında herhangi bir tehlikesi yoktur.

6. SANAYİ YOKUŞU 

Nam-ı diğer "Eziklerin Rampası!" Şehir merkezine yakın diğer yokuşları gözü kesmeyen, idmansız sürücülerin yokuşu burası. Yüzde 5 ortalama eğimli 1 kilometrelik kısacık bir yokuş olmasına rağmen kısa bir sürede Çorum'un en çok rağbet gösterilen yokuşu oldu. Burada KOM almayı Monte Grappa'da, Angliru'da, Ventoux'da KOM alma düzeyinde popülerleştiren olgunun ne olduğunu kavramakta zorlandığımı itiraf edebilirim. Turun en zor yokuşu bu değil. Hatta ilk 5'e bile giremez; ama bir hafta içinde 5 kez KOM değiştirdiği olmuştur bazen. O derece popüler bir yokuş yâni. Anladınız siz onu.

Yolu sıcak asfalt yapıldı. Kaymak gibi bir asfaltı var. Bir adet tatlı bir dönüşe sahip. Gerisi dümdüz sayılır. 

7. ELMALI YOKUŞU 1. İSTİKAMET

Bahabey Caddesi'nden İçeridere yönüne ilerliyorsunuz. Eski Mecitözü yolundan Elmalı'ya doğru tırmanıyoruz. Çorum'un en uzun mesafeli yokuşlarından biri. İşte Çorum şartlarında ne kadar uzun olabilirse o kadar uzun diyelim. Ciddi bir dayanıklılık istiyor. Bir kısmında döne döne çıkılıyor. Çıkarken dehşet zevk aldığım bir yokuş.

Elmalı'ya çıkan her iki istikamette de yol kalitesi çok düşük. Mıcır asfalt var. Hafta içi ve cumartesi günleri bu yolda taş ocaklarına malzeme götürüp getiren hafriyat kamyonları vızır vızır çalışıyorlar. Yolun bozuk olmasının bir nedeni de budur. Pazar günleri çıkılmasını tavsiye ederim. Zaman müsait değilse ve bu yokuşları hafta içi çıkmak zorunda kaldıysanız çıkarken çok dikkatli olmanız gerekiyor. Neden mi? Yoldan her iki dakikada bir hafriyat kamyonu geçiyor!!! Daha ne olsun?!

8. ELMALI YOKUŞU 2. İSTİKAMET

1. İstikamet ile aynı noktaya çıkılıyor. Bu sefer aynı noktaya Eskiekin-Elmalı yönünden tırmanıyoruz. Burada eğim 1. İstikamet'e göre daha sert. Yol biraz daha uzuyor. Ekin Caddesi'nde inişli çıkışlı bir bölümü var ki burası kalp ritminizi mahvediyor. Durağan bir ritimle tırmanmanıza izin vermiyor. Diğer istikamete göre tırmanması daha zor bir rota. Buradan da dehşet zevk alıyorum. Tavsiye ederim herkese. 

1. İstikamet ile ilgili yol koşulları burası için de geçerli. Hatta Ekin Caddesi bölümü diğer istikametten daha bozuk yol şartlarına sahip.

9. MEHMET ÂKİF ERSOY 1. CADDE YOKUŞU 

Nam-ı diğer "Çorum'un Düz Duvarı!" Ortalama eğimine pek aldanmayın bazı noktalarında yüzde 15'in üzerine çıkan bölümleri var ki oralara tırmanırken kemiklerden çatırtılar geliyor. Çorum'da bu yokuşu pedaldan ayağını indirmeden çıkabilen bisikletçi sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef. Fazla söze gerek yok. Bu yokuşu bir kere tırmanmaya kalkan kimse "Çorum'un Düz Duvarı" adlandırmasının abartılı bir tanım olmadığına kesin kanaat getirecektir. Çorumlular burası için Hoyhoy'un Tepe diyorlar.

Yokuşun çok az bir bölümünde yol bozuk, en dik bölümleri daha yeni sıcak asfalt yapıldı. Tabii ki diğer kısımlarda asfalt kalitesi düşük. 

10. BAHAR CADDESİ YOKUŞU 

Bahar Caddesi Yokuşu'nda Mehmet Âkif Ersoy 1. Cadde Yokuşu ile aynı noktaya farklı bir istikametten çıkılıyor. Aynı noktaya çıkılıyor olmasına rağmen bu yokuş Mehmet Âkif Ersoy 1. Cadde Yokuşu'na göre daha kolay çıkılabilen bir eğime sahip. Hiç durmadan Mehmet Âkif Ersoy 1. Cadde Yokuşu'nu çıkamayan bisikletçiler bir süre burada antrenman yapıp daha sonra Mehmet Âkif Ersoy 1. Cadde Rampası'nı çıkmayı deneyebilirler. 

Yokuşun bazı bölümlerinde yol çok bozuk. Asfalt kalitesi de oldukça düşük. 

11. KİREÇ OCAKLARI YOKUŞU

Burası eskiden kireç ocaklarının olduğu bölgeye giden bir yolmuş. Şimdi ise taş ocaklarının olduğu tepelere tırmanılıyor. Hafta içi ve cumartesi günleri yolda çok yoğun bir hafriyat kamyonu trafiği var. Bu yüzden pazar günleri çıkılmasının daha güvenli olacağını düşündüğüm bir yokuş burası.

Sürekli hafriyat kamyonları çalıştığı için yol bozulmuş. Asfalt kalitesi çok düşük. 

SONUÇ 

Farklı günlere yayarak teker teker çıktığınızda pek de zor olmayan bu yokuşlara bir gün içinde tırmanmaya kalktığınızda ne olacağını bir düşünün! Biz denedik. Çıkılabiliyormuş demek ki. Hatta ilk turda olmayan birkaç yokuşu ekledik. Yeni keşfettiğimiz birkaç yokuşu da dahil ettik. En son yaptığımız turda toplam irtifa 2500+ idi. Bu seferki turda 3 bine yakın bir rakam hedefliyoruz. Umarım kazasız belâsız bir biçimde Çorum Merkez Tüm Yokuşlar Turu'nu bitirebiliriz. Son olarak "Baki kalan bu gök kubbede hoş bir pedallama imiş!"

Çorum Merkez Tüm Yokuşlar Turu Vol 1

Çorum Merkez Tüm Yokuşlar Turu Vol 2